Viistokuva Kannelmäen asemanseudusta
Kannelmäen asemanseutu. Helsingin kaupunkin karttapalvelu, 3D-kaupunkitietomalli.

Kuvat kertovat kaupungista

Takavuosien kolminkertainen sprinttisuunnistuksen suomenmestari ja MM-kuutonen (2012) Tuomo Mäkelä on korostanut hyvän ennakkovalmistautumisen merkitystä blogissaan Sprinttisuunnistus à la Mäksä osa 6: Hyvä ennakkovalmistautuminen nopeuttaa suunnistusta.

Mäkelän mielestä kaupunkiympäristöön voi nykyään tutustua ilman paikalla käyntiä mainiosti ilmakuvien, viistokuvien ja ja muiden vastaavien avulla. Tämä pitää varmasti paikkansa, ja mahdollisuudet vaan tuntuvat lisääntyvän vuosi vuodelta.

Mistä näitä kuvia voi siten löytää - se ei aina ole ihan helppoa. Varsinkin ikäsuunnistajien joukossa asia korostuu - toisille nämä asiat ovat jokapäiväistä kauraa kun taas osa ei ole tullut asiaa ajatelleksikaan. Jotta suunnistuksen lajisääntöihin olennaisesti liittyvä tasapuolisuus toteutuisi, seuraavassa on muutama vinkki tutuista ja vähemmän tutuista sivustoista, joiden avulla voi tulevaa kilpailumaastoakin tarkastella.

Ilmakuvat

Google Maps lienee nykyään yleisimmin käytetty kartta- ja ilmakuva-aineisto. Kilpailukeskuksen saat esille näpäyttämällä tätä linkkia.

Helsingin kaupungilla on myös vastaavanlainen aineisto. Aineisto sisältää ilmakuvia jo vuosien takaa. Niiden avulla voit myös vilkaista, miltä Kannelmäki näytti noin 60 vuotta sitten (1956), jolloin ensi viikonvaihteen kilpailualue oli vielä erinomaista metsäsuunnistusmaastoa.

Helsingin karttapalveluun pääset osoitteesta https://kartta.hel.fi/. Suoraa linkkiä Kannelmäkeen ei ole, vaan siirry ensin näkyvissä olevan kartan avulla Kannelmäkeen ja vasta siellä valitse vasemmalla olevasta valikosta ilmakuvat ja sitten vuosi. Muista vielä poistaa ruksi valinnasta Karttasarja ellet nyt halua katsella yhtä aikaa opaskarttaa ja ilmakuvaa.

Ilmakuva Kannelniitystä
Kannelniitty sijaitsee kilpailukeskuksen luoteispuolella. Vasemmalla Helsingin kaupungin karttapalvelu, ilmakuva 2016 ja oikealla Google Maps Suomi ilmakuva.

Viistokuvat ja 3D-mallit

3D-malli näyttää kaupungin viistokuvana Sen avulla on helpompi hahmottaa näkymiä kuin ilmakuvista. Helsingin kaupungin 3D-kaupunkitietomalli löytyy samasta paikasta kuin ilmakuvat eli osoitteesta https://kartta.hel.fi/. Valitse tällä kertaa 3D-kaupunkimallit, sitten 3D-kaupunkitietomalli ja lopuksi Siirry älykkääseen kaupunkitietomalliin.

Malli avautuu Kauppatorille. Siirry sieltä Kannelmäkeen seuraavasti: Näpäyttää hakua Search ja kirjoitta siihen Kannelmäki ja näpäytä suurennuslasia. Valitse sitten jokin valinnosta, joissa lukee Kannelmäki, niin lennähdät hetkessä kilpailualueelle.

Oikeassa ylänurkassa olevalla säätöympyrällä pääset lähemmäs (+) tai kauemmas (-), nuolenkärjillä eri suuntiin ja kiertämällä punaista N-kirjainta saat käännettyä maisemaa eri ilmansuuntiin. Kuvakulmaa pääset säätämään ruudukoilla säätöympyrän alapuolella.

Jos tiirailet mallia pohjoiseen, huomaat, että sen maailma loppuu kaupungin rajoihin. Google Earth sensijaan jatkuu Helsingin kaupungin ulkopuolelle. Näpäytä tätä linkkiä päästäksesi Kannelmäen taivaalle. Jos et ole aiemmin käyttänyt Google Earthia, käynnistä Google Earth sivulta https://www.google.fi/intl/fi/earth/.

Muitakin on kuten Street View, jolla tosin ei näe korttelien sisälle. Eli siitä vaan katselemaan tulevaa kilpailumaastoa, mutta silti kannattaa muistaa, että vasta oikeassa maastossa kilpailu ratkaistaan.

Ilmakuva Kannelniitystä
Kannelniitty sijaitsee kilpailukeskuksen luoteispuolella. Vasemmalla Helsingin kaupungin karttapalvelu, 3D-kaupunkitietomalli ja oikealla Google Earth Suomi.