Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen

Liikenneturvan tervehdys


Hyvät suunnistajat

Suunnistuksella ja liikenneturvallisuudella on paljon yhteistä. Ennakoi tuleva tilanne oli aikanaan tuttu tunnuslause, "slogan". Ennakoiva ajo onkin tulevien liikennetilanteiden ennustamista, riskien tunnistamista ja niiden torjuntaa omaa toimintaansa muuttamalla.

Sehän on kuin suunnistuksen oppikirjasta: paras tapa suunnistaa on ennakoida tulevaa maastoa ensin kartalta, jonka jälkeen kohteet tulee havainnoida maastosta. Totutuissa maastoissa se on helppoa, mutta vaativissa tai oudoissa metsätyypeissä se vaatii enemmän aikaa. Silloin omaa toimintaa hallitsemalla voi välttää riskejä eli turhaa pyörimistä rastiympyrässä.

Näinhän sitä toimitaan liikenteessäkin. Jokapäiväisessä liikenneympäristössä kaikki tuntuu sujuvan leikiten. Mutta kun keli huononee ja ajetaan vieraalla paikkakunnalla tai ulkomailla, tarkkaavaisuutta on lisättävä, jotta ajaminen sujuisi turvallisesti ja välttäisimme vaaratilanteet.

Tänään, jolloin kilpaillaan sprinttisuunnistuksen suomenmestaruuksista, toinenkin yhteinen piirre on ajankohtainen. Se on toisten osapuolten huomioonottaminen. Tiiviissä kaupunkiympäristössä, kuten meillä täällä Kannelmäessä ja Malminkartanossa, kulman takaa voi yllättäen astua eteen joku muu - asukas, ohikulkija tai toinen suunnistaja. Tähän te sprinttisuunnistajat olettekin hyvin varautuneet.

Sama pätee liikenteeseen - siinäkin on varauduttava yllätyksiin. Hyvä kuljettaja osaa hallita myös tällaiset uhkaavat tilanteet, jolloin vahingoilta vältytään kaikkien eduksi.

Hyvää kilpailumieltä kaikille ja turvallista kisamatkaa.

Anna-Liisa Tarvainen
Liikenneturvan toimitusjohtajaLiikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin.

Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 58 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta. Liikenneturvan keskustoimisto on Kannelmäessä aseman vieressä osoitteessa Sitratie 7.