SM-sprintti 2017 - Mallimaasto
SM-sprintti 2017 - Mallimaasto

Mallisuunnistus

SM-sprintin mallisuunnistusalue on Pohjois-Haagan aseman seutu. Mallisuunnistuksen kartta on tehty samoilla väreillä ja symboleilla kuin varsinainen kilpailukartta. Rata sensijaan ei ole SM-sprintin ratamestareiden tekemä.

HUOM. Mallisuunnistuskartan vaalean ruskean eli ns. katuruskean sävyksi on pujahtanut karvan verran liian tumma sävy. Kilpailukartan katuruskea tulee tästä syystä olemaan hieman vaaleampi kuin mallisuunnistuskartassa. Tämä lienee hyvä uutinen ainakin ikäsuunnistajille, koska pienikin kontrastin lisäys parantaa kapeiden aukkojen havaittavuutta heidän silmissään.

Pohjois-Haagan asema sijaitsee Lassilassa, kilpailualueen ja Kehä I:n eteläpuolella Kaupintien molemmin puolin. Alueella on lähes yksinomaan kerrostaloja sekä muutama aseman tuntumassa oleva liike- ja toimistorakennus. Luonteeltaan samantyyppisiä alueita kohtaat Kannelmäen ja Malminkartanon asemanseuduilla.

Kartta, rata ja rastit

Kartan mittakaava on 1:4000 ja käyräväli 2 m. Radan pituus on nopeinta reittiä myöten 2.4 km. Rastimääritteet ovat kartassa (rastimääritteissä oleva ratapituus on linnuntiematka rastilta rastille).

Lyhyt rata, jonka pituus on 1.4 km, syntyy yhdistämällä rastit L - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 10 - 14 - 15 - M.

Rasteilla ei ole rastilippuja, ainoastaan pieni oranssinvärinen teipinpala. Katso mallia K-pisteestä ja maalista, joissa molemmissa on vastaavat teipit.

Kiireisen aikataulun takia (yksi päivä) ratamestarilla ei ollut mitään mahdollisuuksia hakea taloyhtiöiltä lupia alueiden käyttöön. Tästä syystä liikut alueella hyvässä tarkoituksessa tavallisena kaupunkilaisena. Tämän takia noudata ehdottomasti 1) kartan merkintöjä ja erityisesti myös 2) omaa tervettä järkeäsi äläkä vahingoita istutuksia. Rata on laadittu siten, ettei tämä ole sprinttisuunnistajallekaan käytännössä mikään ongelma.

Opastus Pohjois-Haagan asemalle
Opastus Pohjois-Haagan asemalle

Miten tulet paikalle

Radan lähtö ja maali ovat Pohjois-Haagan asemalla, heti asemalaiturilta laskeutuvien portaiden tuntumassa. Asemalle pääsee keskustan suunnasta P-junalla ja Lentoaseman suunnasta I-junalla. Junat liikennöivät arkipäivisin metromaisesti 10 minuutin välein, viikonloppuina ja iltaisin 10-30 minuutin välein.

Katso I-junan (Lentoasemalta-Pohjois-Haagaan) aikataulu ja
P-junan (Keskustasta Pohjois-Haagaan) aikataulu.

Huomaa, että 19.6.2017 alkaen junasta ei ole enää voinut ostaa matkalippua, vaan se on hankittava etukäteen asemalaiturilla olevasta lippuautomaatista. Se toimii vain kortilla.

Aseman tuntumassa on reilut 50 pysäköintipaikkaa, mutta hyvin harvoin niistä löytyy vapaita paikkoja. Läheisten katujen varsilta löytyy lyhytaikaispaikkoja. Pitkäaikaispaikkoja (4h) on varmimmin Kaaren pysäköintilaitoksessa. Kaaressa voikin sitten sprinttiharjoituksen jälkeen nauttia hyvinansaitut pullakahvit.

Maksut

Kartan hinta on 5 euroa. Päälle tulevat tietysti lähetyskulut (1,50). Ne säästää hakemalla kartan Museokadulta (7.9.2017 alkaen) tai maanantain Iltarasteilta. Maksetaan HS:n pankkitilille Nordea FI05 1243 3000 1989 69. Kirjoita lisätietoihin "mallisuunnistus".

HS;n jäsenet saavat minulta mallikartan ilmaiseksi pdf-tiedostona, josta voivat tulostaa itselleen harjoittelukartan. Sen laatu on riippuvainen tulostimesta, esimerkiksi värisävyt voivat poiketa oikeista. Useimmiten tällä ei kuitenkaan ole mitään käytännön merkitystä.

Otan mielellään vastaan palautetta kartasta ja radasta.

Kari Sane

PS. Kun merkkasin rasteja, huomasin, että yhden rastin (9) määrite on pielessä joskaan se ei taatusti häiritse rastinottoa. Kartta oli vain tällä kohdalla virheellinen. Niin, ja muutaman rastin olisin voinut sijoittaa paremmin, mutta kaikkea ei ehtinyt muutamassa tunnissa.


SM-sprintin mallisuunnistus
Sprinttisuunnistuskartta Pohjois-Haaga
Mittakaava 1:4000
Käyräväli 2 m
Kartoitus: Topi Syrjäläinen 2017
Kartan asettelu: Hannu Lammi
Tulostus: Mapline
Ratamestari: Kari Sane

Hyvä harjoitus

kävin sunnuntaiaamuna kiertämässä 1.8 km radan, joka yllätti vaativuudellaan. Jälkeenpäin huomasin myös, että helpoiksi kokemillani väleillä reitinvalinnat eivät olleet optimaalisia. Lisäksi tuli pari pummia: viitoselta 180 astella väärään suuntaan ja ysin ohi poikittain kulkevalle ulkoilutielle asti. Teipit olivat paikallaan lukuun ottamatta 15;ttä rastia, jossa muurin sisäkulmassa ei näkynyt mitään. /TH

Koulusuunnistuksen traumat karisivat...

Vein tänään työporukaa kiertämään Pohjois-Haagaa. Erittäin onnistunut puolen tunnin ulkoilu. Parityöskentelynä vanhat koulusuunnistuksen aikaiset traumat karisivat ja usko omiin taitoihin kasvoi silmissä. Löysivät perille ihan itse ilman googlen navigaattoria. Pari kisaan valmistautuvaa vauhdikkaampaa kanssakulkijaa loi lisää tunnelmaa.

Onnistunut mallimaasto muutenkin: rata ja vaihtelua toimistokortteleista puistoalueisiin.