Juustenintien suojatie
Kolme henkeä - yksi maastovalvoja ja kaksi liikenteenohjaajaa - havainnoi tilannetta. Oikealla olevalla maastovalvojalla on lehtiö käädessä ja hän kirjaa muistiin jokaisen kartion ohi juosseen - huomaa erityisesti hänen sijoittuminen - parempaa paikkaa ei voi edes kuvitella.

Maastovalvonnasta

SM-sprintin karsinnassa ja finaalissa hylättiin maastovalvonnan puolesta yhteensä 132 suoritusta. Sinänsä iso määrä, mutta toisaalta vain noin vajaa neljä prosenttia (korjattu: oli 3%) kaikista suorituksista. Ei siis mikään kovin yleinen sprinttisuunnistajan "tauti", mutta silti merkittävä, koska jokaiseen liittyy enemmän tai vähemmän henkilökohtaista mielipahaa.

Maastohylkäyksistä pidettiin huolellista pöytäkirjaa. Jokaisesta hylkäyksestä merkittiin hylkäyksen syy, paikka, kellonaika ja kilpailijan numero.

Maastohylkäyksien syyt olivat seuraavat:

SyyKarsintaB-finaaliA-finaaliYhteensä
Ylityspaikan noudattamattomuus (=kartiosääntö)40111162
Kielletylle tielle juokseminen246755
Kielletyn aidan ylitys1168
Muulle kielletylle alueelle juokseminen0134
Muu syy0123
Kielletyn pensaan läpijuoksu0000

Ylityspaikan noudattamattomuudella tarkoitetaan sitä, että jätetään noudattamatta merkittyä ylitysreittiä joko jommassa kummassa päässä tai sitten molemmissa, mutta kuitenkin läheltä ylityspaikkaa.

Kielletylle tielle juokseminen taas on tielle menoa paikassa, jossa ylityspaikkaan on kymmeniä metrejä.

Sekä karsinnoissa että finaaleissa hylkäyspaikat keskittyivät: kaksi kolmasosaa karsinnan ylityspaikan noudattamattomuutta koskevista hylkäyksistä tuli Kartanonkaaren suojatieltä Juustenintien kohdalta. B-finaalien kielletylle tielle juoksemista koskevista hylkäyksistä pääosa taas tuli Pelimannintien länsiosasta.

Henrik Tala
Maastovalvonnan päällikkö

Juustenintien suojatie
Juustenintien suojatie
Pelimannintien suojatie
Pelimannintien länsiosaTiedottajan korviin kantautui Pelimannintien länsiosasta epäurheilijamaista toimintaa: kymmenenkunta kilpailijaa oli juossut kadulla olleen kielletyn alueen yli pitäen kilpailunumeroaan piilossa. Olivat pummanneet eivätkä enää viitsineet kiertää alikulun kautta.

Kyllä täytyy olla kanttia suunnistaa reilusti. Jos ei, niin sitten mennään kuntosarjaan. Etukäteen kuvittelimme, että tällaistakin voi sattua, jolloin esillä oli kilpailunumeron siirto selkäpuolelle. Sieltä sitä on vaikeampi peittää. Menkööt tämä vinkiksi tuleville SM-sprinntien järjestäjille.