Oulunkylän AM-sprintti 2014

Kaikki eivät voi osallistua SM-sprinttiin

Saanko osallistua SM-sprinttiin, kun

 • asun Pohjois-Malminkartanossa,
 • asuin kymmenkunta vuotta sitten kilpailualueella olevissa HOASin asunnoissa,
 • en asu kilpailualueella, mutta kuljen päivittäin junalla Kannelmäen aseman kautta,
 • työpaikkani on kilpailualueella.

Jos haluat suoran vastauksen, etkä ole kiinnostunut perusteluista, hyppää suoraan loppuun. Siellä ovat syyt, miksi et voi osallistua SM-sprinttiin. Mutta jos haluat ymmärtää miksi, niin sitten kannattaa lukaista muutamat seuraavat kappaleet.

Välitön hyöty

Kysymyksiä osallistumisoikeudesta SM-sprinttiin nousee esille aina ennen arvokilpailuja. Ne eivät ole helppoja, sillä kyse ei perimmiltään ole siitä missä asuu tai liikkuu vaan suunnistuksen sääntökirjan ja reilun pelin hengen noudattamisesta. Kilpailusäännöissä todetaan varsin yksioikoisesti:

Kilpailijalla ei saa olla kilpailumaaston tai kilpailukartan tuntemuksesta johtuvaa, välitöntä hyötyä kanssakilpailijoihinsa nähden. Lajisäännöt 2.62

Tämä on veteenpiirretty viiva, sillä miten suuri on hyöty, ennen kuin siitä katsotaan olevan etua. Jos on vaikka 10 vuotta sitten lapsena käynyt koulua kilpailualueella, onko siitä kertynyt välitöntä hyötyä - ehkä on, ehkä ei.

Maastoon tutustuminen

Sen sijaan toinen kohta säännöissä tuntuu selvemmältä:

Kilpailija ei saa tutustua maastoon ennen kilpailua maaston ollessa kilpailu- ja harjoittelukiellossa. Lajisäännöt 2.63

Tämä asia katsotaan vasta tulevaisuudessa: ilmakuvat, nykyiset streetview-tyypiset katseluohjelmat ja mallinnukset eivät ole mikään ongelma, nehän ovat kaikkien saatavissa. Mutta entäs kun virtuaalinen todellisuus kehittyy. Joskus siitä voi tulla hankala asia, eritoten kun huippusprinttaajat tunnetusti tekevät kotiläksynsä hyvin valmistuessaan isoihin kilpailuihin.

Onko minulla etua?

Onneksi kilpailusäännöissä on vielä yksi kohta, joka viime kädessä ratkaisee asian

Kilpailijan, jolla on maastotuntemusta, tulee arvioida, onko hänellä etuja kanssakilpailijoihin nähden, ja harkita osanottoaan. Lajisäännöt 3.26

Siinäpä se. Eli Sinä itse päätät, onko Sinulla etua vai ei. Jos tuntuu siltä, että tunnet tai tiedät muihin nähden jotain sellaista, josta on oikeesti hyötyä, mieti vielä kerran ja huolella, voitko reilun pelin hengessä lähteä kilpailuun mukaan.

Toki joitakin nyrkkisääntöjä on olemassa. Esimerkiksi koti tai työpaikka kilpailualueella luonnollisesti estää osallistumisen. Sen sijaan kilpailualueen tuntumassa tai naapurikaupunginosassa asuminen tai työskentely ei välttämättä estä osanottoa, ellet nyt säännöllisesti käy asioilla, töissä, kaupassa, koulussa tms. tai lenkkeile kilpailualueella. Ja vaikka oletkin asunut alueella kymmenkunta vuotta sitten, tuskin siitä enää on mitään apua, enemmän tietoa saa jo katselemalla ilmakuvia tai streetviewta.

Muista kaksi viikkoa ennen kisoja

Huomaa erityisesti kaksi viimeistä viikkoa ennen kilpailua, jolloin liikkuminen kilpailualueella on kiellettyä. Silloin et saa asioida, käydä töissä jne. kilpailualueella tai edes nousta junaan tai poistua junasta Kannelmäen asemalla.

Sen sijaan voit ajaa joukkoliikenteellä kilpailualueen läpi, kunhan pysyt junassa tai bussissa. Esimerkiksi kehäradan junilla voi vapaasti matkustaa - siitä huolimatta, että sieltä näkee hienosti keskelle kilpailualuetta...

... eli saanko siis osallistua, jos...

 • asun Pohjois-Malminkartanossa – saat osallistua edellyttäen että et ole säännöllisesti liikkunut esim. lenkkeillyt Etelä-Malminkartanon puolella
 • asuin kymmenkunta vuotta sitten kilpailualueella olevissa HOASin asunnoissa – saat osallistua,
 • en asu kilpailualueella, mutta kuljen päivittäin junalla Kannelmäen aseman kautta – saat osallistua edellyttäen että et ole säännöllisesti liikkunut esim. lenkkeillyt kilpailualueella. Lisäksi kahden viikon ajan ennen kilpailuja et voi enää käyttää junaa vaan Sinun on mentävä töihin tms. muilla keinoin.
 • työpaikkani on kilpailualueella - et saa osallistua.

Yhteenveto: miksi en voi osallistua SM-sprinttiin

 1. Asun kilpailualueella.
 2. Työ- tai opiskelupaikkani tai kouluni on kilpailualueella.
 3. Olen viime aikoina asioinnut kilpailualueella säännöllisesti, esimerkiksi lasten harrastuksen takia.
 4. Olen viime aikoina lenkkeillyt tai ulkoillut kilpailualueella säännöllisesti.
 5. Olen hankkinut itselleni kilpailualueesta tietoa, jota ei ole yleisesti saatavissa ja tästä syystä tunnen kilpailualueen kadut ja pihat muita paremmin.