Kysymykset:

Kysyttävää SM-sprintistä 2017

OSALLISTUMISESTA
Asun lähellä, saanko osallistua?
Saako 11-vuotias osallistua?
Saavatko HS:n nuoret osallistua?

HARJOITTELUSTA
Onko mallisuunnistusta?
Miksi Pohjois-Haagassa saa harjoitella?
Miksi Lauttasaari harjoituskiellossa?
Saako Laaksossa harjoitella?
Saako Kaapelipuistossa harjoitella
Saako majoittuia Hotelli Haagaan?

KARTASTA
Puuttuuko mallikartan sillan alitusmerkintä?
Onko kohdistuspisteitä

SAAPUMISESTA
Jos pysäköintiin ei mahdu?
Yhteiskuljetus harkintaan

AIKATAULUSTA
Koska kisat alkavat?
Koska kisat päättyvät?

LÄHDÖSTÄ
Mitä on lähtökynnyksellä?
Miksi niin pitkä aika kynnyksellä?
Miksi vaatekuljetus jo kynnykseltä?

FINAALEISTA
Montako finaaliin?

KILPAILUKESKUKSESTA
Onko Muksulaa?
Miksi muksula ei ole sisätiloissa?
Onko ruokailua ja sisätiloja?
Onko arvoesineiden säilytystä?
Miksi ei pesua?


14.9.2017
Kuinka moni finaaliin?
Kuinka moni pääsee finaaliin. Ovatko finaaliin pääsevien määrät samat kaikissa sarjoissa?

H21-sarjassa kilpailijoita pääsee 52 kilpailijaa - neljä erää, 13 kilpailijaa jokaisesta erästä. D21-sarjassa vastaavasti 39 kilpailijaa - kolme erää, 13 kilpailijaa jokaisesta.

Kaikissa muissa sarjoissa loppukilpailuun pääsee karsintaerien lukumäärän perusteella lähimpänä 30:a oleva määrä kilpailijoita. Jos kaksi erää, 15 parasta kummastakin erästä, jos kolme erää, kymmenen parasta jne. Jos karsinnassa enintään 30 kilpailijaa, kaikki hyväksytyt pääsevät loppukilpailuun.

Niin ja tietysti, jos useampi kilpailija saa viimeisen loppukilpailuun oikeuttavan sijoituksen, on määrä vastaavasti suurempi. Lue lisää SM-kilpailujen ohjeista 2017 (luvut 6.3 ja 6.4)

14.9.2017
Pitkä aika kynnyksellä...
Onko tosiaan niin, että iltapäivällä kaikki A-finalistit joutuvat olevaan lähtökynnyksellä 1h 20min. ja pisimmillään osa liki kolme tuntia? Iltapäivän lähtökynnys on kyllä harmittavan pitkä A-finaaliin lähtijöille, kärsivät tässä B-finaalin ja kuntosuunnistuksen vuoksi.

Halusimme tietoisesti nostaa B-finaalien statusta - useissa SM-sprinteissä ne ovat olleet läpihuutojuttuja huonoissa maastonosissa. Saavatko B-finalistit silloin vastinetta koko rahalleen - vertaa vaikka pesupaikan viime aikojen kirjoitteluun. Nyt B-finalistitkin pääsevät hyviin maastonosiin, mutta haittaa siitä on, sitä emme halua kieltää.

Tällä kertaa näin ja ensi vuoden järjestäjät ja myös sitä seuraavan vuoden - molemmat ovat paikalla tutustumassa - ottavat opikseen ja toimivat taas parhaaksi katsomallaan tavalla.

14.9.2017
Muksula ei ole sisätiloissa
Luin kilpailuohjeita, ja huomasin ettei kilpailukeskuksessa ole sisätiloja. Onko Muksulakin siis ulkona? Onko siellä varauduttu siihen, että etenkin iltapäivällä lapset saattavat joutua olemaan siellä useita tunteja lähtökynnyksen vuoksi (varauduttu syöttämisiin, vaipanvaihtoihin, pienten valvomiseen jne.)?

Muksulalla on teltta. Ei sisätiloja. Mutta kokemusteni mukaan Muksulan väki on viihtynyt oikein hyvin. Toki viihtyminen on aina kiinni kulloisistakin Muksulan vetäjistä, mutta ohessa ote SG-käsikirjasta, josta näet, miten suhtaudumme muksulaan.

14.9.2017
Ei Pohjois-Haagassa saa harjoitella
SM-sprintin tiedotus mallikartasta on väärää. Karttarekisteri sanoo, että Haaga on harjoittelukiellossa. Ei sinne voi myydä harjoittelukarttaa. Kyllä suunnistajan pitää luottaa virallisiin tietoihin eikä seurojen kotisivuilla oleviin raapustuksiin.

Taidatpa olla oikeassa, karttarekisteriin on jäänyt vanhoja tietoja. Sellaista vaan sattuu. Kartan ja ratapiirrosten valmistelu on tainut viedä tekijältään kaiken ylimääräisen ajan. Joten hyvä kilpailukartta on tiedossa. Poistamme rekisteristä vanhentuneet tiedot pikaisesti.

13.9.2017
Miksi vaatekuljetus jo kynnykseltä
Miksi varustekuljetus on lähtökynnykseltä? Miksei se voi olla lähdöstä jolloin kilpailijan ei tarvitsisi värjötellä viimeistä 20 minuuttia vesisateessa ja 10 asteen lämpötilassa. Teidän kannalta luulisi olevan sama mistä varusteet kuljetetaan

Eipä taida tuohon olla muuta syytä kuin se, että paikka on vaatekuljetukseen sopivampi. Ei tarvinnut erikseen pystyttää lisää telttoja ja sitten vielä siirtää niitä toiseen paikkaan ennen seuraavaa lähtöä. Mutta tuskin sitä kovasti mietittiinkään. Tosin näin pitkää matkaa lähtöön ei ole pitkään aikaan ollutkaan. Vaasassakin se oli vain 15 minuuttia. Onneksi olivat hankkineet kauniin ilman. Toivottavasti mekin onnistumme siinä.

12.9.2017
Puuttuuko mallikartasta sillan alitus
Pohjois-Haagan aseman mallimaaston kartan radasta näyttäisi puuttuvan sallitut radanalituspaikat? Eli rautatien sallitut alituspaikat merkitty kahdella ulospäinkoveralla viivalla.

Ratasillan kuten minkä tahansa sillan alitus voidaan osoittaa monella tavalla: Mallikartassa on käytetty sillan merkintää (huomaa pienet väkäset sillan päissä). Lisäksi on mahdollisuus vahvistaa tietoa alikulusta lisäämällä ratapiirrokseen alituspaikan kaarevat merkit ja kolmas tapa on kuvata silta katoksena harmaalla värillä. Viimeksi mainittua kannattaa käyttää erityisesti silloin kun alitus on hyvin leveä kuten esimerkiksi pitkien maasiltojen yhteydessä.

Sillan alituksen kuvaus
Sillan alituksen kuvaustapoja
Pohjois-Haagan asema
Pohjois-Haagan asema

Näistä kolmesta on valittava käyttöön, se joka parhaiten sopii kuvaustilanteeseen. Mallikarttaan on valittu ensimmäinen (A). Syynä on se, että samaa merkintää käytetään myös Pohjois-Haagan aseman kohdalla, jossa pääsee kulkemaan radan alitse. Siltaa ei voi siinä kuvata katokseksi (C), koska sillan päällä on vielä erikseen laiturikatokset.

Ratamestariryhmän kommentti: Kisakartassa eri kohteita koskevat ylitysten ja alitusten kulkumahdollisuudet on kuvattu selkeästi ja käytettäviä tasoja kartalla korostaen

Pahoittelemme, että kiireen takia emme ehtineet junaradan osalta riittävästi täsmentää mallikartan ja kisakartan kuvausta. Tahto saada mallikartta kaikille nähtäväksi voitti kiireen.

Kari Sane,
mallisuunnistuksen ratamestari

LISÄYS 18.9.2017: Kannelmäen asemalla tilanne on yksinkertaisempi - aseman kohdalla ei pääse radan alitse, jolloin ei siinä kohdin ei tarvita sillan merkintää. Silta voidaankin kuvata kilpailukartalla pitkänä katoksena, jonka alta pääsee kulkemaan lähes kaikkialla. Toki sillan alla on siltapilareita, mutta ne ovat niin "siroja", ettei niitä selkeyden vuoksi merkitä karttaan.

10.9.2017
Mitä on lähtökynnyksellä?
1. Mitenkä paljon lähtökynnyksella on katettua tilaa?
2. Mahdutaanko kaikki, jos sataa?
3. Voiko panna pystyyn oman sateenvarjoteltan?
4. Voiko sen sitten hakea karsinnan jälkeen pois iltapäivän lähtökynnystä varten?

1. ulkokatosta on 300 m2, joista puolet on varattu lähtölistoille ja kilpailunumeroille. Sisätilaa on 250 -300 m2
2. mahdotonta sanoa, riippuu siitä, kuinka tiiviisti asetutaan ja kuinka moni haluaa tulla sisätiloihin ja myös siitä kuinka voimakas sade on...
3. kyllä voi, mutta nurmikenttää ei juuri ole. Asfalttipinnalla on jotain, johon voi sitoa kiinni.
4. pienten, henkilökohtaisten sadesuojien kuljetus varustekuljetuksen mukana onnistuu, jolloin ei ole tarvetta jättää mitään kynnykselle.

10.9.2017
Kohdistuspisteet
Käytetäänkö kilpailukartassa rastin kohdistuspisteitä

Ei käytetä. Mallisuunnistuskartassakaan niitä ei ole.

7.9.2017
Arvoesineiden säilytys
Voiko järjestäjät säilyttää arvoesineitä kilpailun aikana? Rahat ja autonavaimen voi kai pakata lähtökynnyskassiin, mutta puhelinta ei? Vai saako kiinni oleva puhelin olla mukana lähtökynnyksellä? Kaikilla ei ole huoltajia mukana kenelle antaa avaimet, lompakot ja kännykät

10.9.2017
​Arvoesimeitä, kuten​ puhelimia, rahakukkaroita, lompakoita tms voi jättää talletettavaksi infoon kilpailun ajaksi. Ohjeet infosta.

6.9.2017
Miksi ei pesua?
Kilpailukutsussa on ilmoitettu, että peseytymismahdollisuutta ei ole tarjolla. Tästä voinee päätellä, ettei myöskään pukeutumistilaa ole tarjolla, saati sisätilaa. Kuitenkin lajisäännöissä kohdassa 11.11 sanotaan: "Järjestäjän on huolehdittava siitä, että kilpailukeskus, erityisesti pukeutumis- ja peseytymispaikat sekä käymälät, vastaa kyseisen kilpailun vaatimuksia." Käsittääkseni SM-kilpailut ovat korkeimman kategorian kilpailut, joissa kansallisia lajisääntöjä noudatetaan, ja itse ainakin tulkitsen tuon sääntökohdan niin, että SM-kilpailuissa peseytymispaikka olisi järjestettävä. Millä perusteilla tai kenen luvalla tai päätöksellä on päädytty siihen, että peseytymismahdollisuutta ei järjestetä?

Peseytyminen, saunomis- ja uintimahdollisuus on järjestetty (maksua vastaan) Myyrmäen uimahalliin ja Pirkkolan uimahalliin. Myyrmäkeen on asemalta 4 minuutin junamatka ja Pirkkolaan on pysäköinnistä alle 5 minuutin automatka.

6.9.2017
Jos pysäköintiin ei mahdu
Mitäs jos pysäköintipaikat loppuvat kesken. Mitä minä sitten teen. En osaa käyttää ratikoita ja busseja.

Ei syytä huoleen. Pysäköintipaikkoja on 750 ja ne riittävät kaikille, jos autoa kohden on vähintään kaksi henkeä. Jos nyt kuitenkin autoja kertyy enemmän, niin pysäköinnin toimitsijat neuvovat ajamaan toiseen pysäköintiin, jossa on vielä tilaa, siis Kaareen tai Kaarelankentälle.

Jos järjestäjien varaamat pysäköintialueet täyttyvät, vieläkään ei olla vaikeuksissa: Kaaren kellaripysäköinnistä löytyy taatusti sunnuntaiaamuna tilaa, siellä vaan on käytävä kerran kääntämässä pysäköintikiekkoa, koska pysäköinnin aikarajoitus on 5 tuntia. Kaarelankentän takana olevan omakotialueen kadunvarsiin mahtuu myös runsaasti autoja - mutta ole tarkkana tonttien ulosajojen kohdalla, ettet kiireissäsi pysäköi niiden kohdalle - siitä ei kunnian kukko laula...

23.8.2017
Yhteiskuljetus harkintaan
Joukko ikääntyneitä suunnistajia empii osallistumista kisoihin syystä, että tulo kilpailuihin on niin vaativa henkilöille jotka eivät hallitse metroa, paikallisliikennettä ym. Eikö voisi harkita parkkialuetta Helsingin ulkopuolelle, josta kuljetus kisapaikalle kuten esimerkiksi Tampereen [Epilän Esan] sprintissä tehtiin ?

Ote Epilän Esan kilpailuohjeesta: "Kilpailukeskuksen alueella ei ole kilpailijoiden autojen pysäköintimahdollisuutta, vaan autot pysäköidään Teivon ravikeskuksen alueelle."

Meidän on hankala järjestää yhteistä kuljetusta, koska se edellyttäisi lyhyeksi ajaksi tosi suurta bussimäärää, jotta kaikki 2000 kilpailijaa saataisiin kuljetetuksi jostain kauempaa Helsingin ulkopuolelta Kannelmäkeen. Ja sama poispäin. Ja toisaalta meillä on kuitenkin jo 750 autopaikkaa varattu kilpailijoille ihan kohtuuetäisyydeltä.

Joukkoliikenteen käytön ongelma on enemmänkin vuorotiheys, joka sunnuntaiaamuna ei ole kovin hyvä verrattuna alkuperäiseen kilpailupäivään lauantaihin. Helpoin tapa kulkea joukkoliikenteellä on tällä hetkellä bussin käyttö, koska bussin kuljettajalta voi ostaa bussilippuja. Junaa käyttävien on ostettava lippu etukäteen laiturilta. Kaikilla isoilla asemilla on lippuautomaatti, jonka käyttö on hyvin samanlaista kuin pankkiautomaatin. Eikä tarvitse käyttää rahaa, koska automaatti toimii vain kortilla.

Miksi sitten autolla tulo ei kelpaa - ei se ole sen kummenpaa kuin missä tahansa muuallakaan Suomessa. Vaikka Helsinki onkin iso kaupunki, niin ei sen esikaupunkialueilla autolla liikkuminen sunnuntaina ole lainkaan hankalaa. Molemmille pysäköintialueille joutuu ajamaan moottoritieltä vain parin liikenneympyrän tai valo-ohjatun risteyksen kautta. Toki täytyy muistaa katsoa etukäteen kartasta tai opastuksesta, mistä eritasoliittymästä poistuu, jotta osaa kerralla oikeaan paikkaan.

13.8.2017
Saako 11-vuotias osallistua
Saako 11-vuotias osallistua SM-sprinttiin?

Tämäntyyppistä asiaa selviteltiin 10 vuotta sitten, mutta silloin oli kyse AM-sprintistä. Kilpailusääntöjen kohta 19.27 sanoo asian kuitenkin selvästi SM-kilpailun [..] osanottajan tulee kilpailuvuonna täyttää vähintään 14 vuotta. Tämä ei koske pitkää, erikoispitkää ja yötä, joissa ikäraja on 15 vuotta.

PS. Sen verran on kuitenkin edistystä tapahtunut, että 10 vuotta sitten piti täyttää 15 vuotta, nyt riittää 14 vuotta. Toivottavasti 10 vuoden kuluttua ikäraja nimenomaan sprintin osalta on laskenut 12 vuoteen, mutta Sinun osaltasi asia varmasti korjautuu jo nopeammin...

PS2. Ja muistithan, että kuntosuunnistukseen voit joka tapauksessa osallistua. Sen radat ovat aivan SM-tasoiset!

12.8.2017
Asun lähellä, pääsenkö kisoihin
Asun 500 metrin päässä kilpailualueelta, voinko osallistua SM-sprinttiin?

Tärkeä kysymys, koska asia on paljon laajempi kuin pelkkä asuminen kilpailualueella. Monet muutkin asiat vaikuttavat siihen. Kilpailusäännöistä saa jo apua, mutta silti jää leveä harmaa vyöhyke, jossa jokainen joutuu itse asiaa tuumimaan. Katso tästä jotain ohjeita, jotka varmasti auttavat Sinua tekemään oikean päätöksen.

11.8.2017 ja 6.9.2017
Onko sisätiloja
Katselin kisaohjeita, mutta en löytänyt tietoa ruokailumahdollisuudesta ja sisätiloista karsinnan jälkeen.

Kisakeskuksessa on ravintola ja kahvila. Tarjolla on kaksi ruokalajia. Ruokatoimituksesta vastaa Ravintola Factory.

Sisätilojen varaaminen - niin lähtökynnyksellä kuin karsinnan jälkeen - on riippuvainen säätilasta. Lähtökohtaisesti sisätilaa ei ole, mutta harkitaan tilanteen mukaan. Lähin varma katoksellinen tila on Kauppakeskus Kaaressa 10 min kävelymatkan päässä.

Ote kilpailuohjeesta: Karsinnan ja finaalin kynnyksellä on rajoitetusti sisätilaa ja jonkin verran katostilaa. Sisätiloihin ei saa mennä kengät jalassa. Varaudu silti sään mukaiseen vaatetukseen. Omat juomat mukaan (ei vesipistettä). Lähtökynnyksellä on käymälä (15 bajamajaa) ja pisuaarit.

9.8.2017
Pääsevätkö HS:n nuoret mukaan
Saavatko seuran nuoret suunnistajat osallistua SM-sprinttiin. Sehän on periaatteessa mahdollista.

Kysymys ei ole aivan yksinkertainen - siinä ovat vastakkain toisaalta kilpailujen järjestämisen onnistuminen, mutta toisaalta myös toinen tärkeä asia - nuoren suunnistajan kokemusten kartuttaminen. Vaikea kysymys, mutta seura on löytänyt siihen ratkaisun, jolla molemmat tavoitteet saavutetaan. Lue lisää.

20.7.2017
Miksi Lauttasaari kielletty alue
Minkä takia - mitkä tulevat kisat - Lauttasaari ja Jätkäsaari ovat vuoden loppuun kiellettyjä harjoitusalueita, kun, kuten kaikki tietävät, SM-sprinttiä siellä ei ainakaan ole ?

HS on ajatellut järjestää näillä alueilla kansallisia sprinttikisoja tai vastaavia ensi vuonna. Tällä tavalla kilpailijat pääsevät maastoon, jossa ei ole koskaan aiemmin sprinttisuunnistettu.

8.5.2017 ja 26.8.2017
Kisojen päättyminen
Entä koska kisat päättyvät ja juostaanko B-finaali ennen A-finaalia kuten Vaasassa vai yhtä aikaa kuten Hollolassa? Olisi nimittäin kiire junalle ja kotiin.

Yhä vaan aikataulua rustataan, mutta malta, enää se on vahvistamista vailla. Nyt se on vahvistettu.

Sen verran kuitenkin voidaan raottaa verhoa, että Vaasan ja Epilan kisojen tapainen se on - palkintojenjaon jälkimmäinen osa alkaa 16.45. Lisäksi B-finaali juostaan ennen A-finaaleja - olemmepa harkinneet B-finaaleille niinkin rohkeaa ratkaisua kuin vapaat lähtöajat - tietysti vähintään puolen minuutin välein. Silloin ainakin B-finalistit pääsisivät halutessaan ajoissa kotiin. Mutta saapas nähdä, taipuvatko viskaalit näinkin ennakkoluulottomaan ajatukseen.

9.4.2017
Saako mennä Laaksoon
HS-järjestää 4.5.2017 Sprintticupin kevään viimeisen osakilpailun Laakson ratsastusstadionilla. Onko varma, ettei sen rata mene SM-kisojen harjoittelukieltoalueelle. Kielto on nimittäin voimassa 17.9.2017 saakka.

Joo, kaipa se menee samalla tavalla kuin viime kerralla Kalasatamassa ja Ruoholahdessa, harjoittelukielto puretaan muutama päivä ennen tapahtumaa. Tai sitten harjoitus juostaan Nordenskiöldinkadun eteläpuolella tai Länsi-Pasilassa - molempiin mahtuu ihan hyvät radat.

8.4.2017 ja 13.5.2017 ja 1.9.2017
Koska kisat alkavat
Koska kisat alkavat? Mietin, tulenko junalla aamulla vai onko pakko yöpyä jossain.

Asiaa ei ole vielä päätetty, mutta eiköhän se huhtikuun aikana selviä, viimeistään samalla kun kilpailukutsu julkaistaan. Oheinen kuva, jossa on viime vuosien SM-sprinttien aikataulut, antaa varmasti vinkkejä. *** Kuvaa päivitetty 13.5.2017 ja 1.9.2017 ***

SM-sprinttien aikataulut 2011-2017

8.4.2017
Onko muksulaa
Onko muksulaa? Isoäidit on varattava ajoissa :)

Eiköhän tuo ole. Odota kilpailukutsua, siellä se kerrotaan.

13.5.2017
Muksula on. Alle yksivuotiaista ilmoitettava etukäteen. Toivotaan että muistakin muksulaan tulevista lapsista kerrottaisiin etukäteen. Muksula on avoinna karsinnan ja loppukilpailujen ajan.

6.4.2017
Onko mallisuunnistusta
Onko SM-sprintin aattona mallisuunnistusta kuten oli Vaasassa. Se oli hyvä verryttely seuraavan päivän kisaa varten.

Eipä ole ollut puhetta kumpaankaan suuntaan. Vaasan Suunnistajat oli järjestänyt harjoittelumahdollisuuden Palosaareen. Ratoja oli kaksi ja rastit oli merkitty kuitunauhalla. Karttoja myytiin klo 17-19. Aikaa ei otettu.

31.5.2017
Harjoittelumahdollisuutta ei järjestetä. Sille ei taida olla samanlaista tarvetta kuin Vaasassa, koska edellisenä päivänä juostaan SM-viestit, joihin varsin moni sprinttiin tuleva suunnistaja osallistuu.

1.9.2017
Kyllä se harjoittelumahdollisuus sittenkin syntyi. Katso tästä.

31.3.2017
Voinko majoittuitua Hotelli Haagaan
Ajattelin varata SM-sprinttiä varten majoituksen Hotelli Haagasta. Kai se on mahdollista? Sieltä pääsee polkupyörällä näppärästi joka suuntaan.

Voit majoittua Hotelli Haagaan. Mutta muista kaksi tärkeää asiaa:

Jos SM-kisat juostaan Pohjois-Haagassa tai Etelä-Haagassa, et saa lähteä liikkeelle Haagan suuntaan (länteen) vaan Sinun on mentävä iltalenkille (itään) Nurmijärventien sillan yli Keskuspuistoon.

Ja toinen asia, joka Sinun on muistettava riippumatta siitä, missä kisat pidetään: noudata tarkkaan kisasivuilla julkaistavia ohjeita kilpailukeskukseen saapumisesta. Ohjeet kertovat Sinulle, mitä reittiä myöten voit pyöräillä kilpailukeskukseen.

26.2.2017
Saanlo mennä HNC-iltasprinttiin Kaapelipuistoon
Vainion veljekset järjestävät iltasprintit Kaapelipuistossa 22.3. Alue on SM-sprintin valossa harjoittelukiellossa. Voiko mennä veljesten iltasprinttiin?

12.3.2017
Voit mennä. Osallistuminen Vainion veljesten (HNC) iltasprinttiin Kaapelipuistossa ei estä osallistumista SM-sprinttiin. SM-sprinttiä ei järjestetä Ruoholahden-Jätkäsaaren-Länsisataman alueella.